Klub stomiků okresu Nový Jičín


Strava jako prevence

Nádorová onemocnění jsou, a patrně ještě dlouho budou, na druhém místě příčin všech úmrtí.
Ročně je objeveno na 45 000 nových případů nádorových onemocnění.

Některé příčiny, vedoucí ke vzniku nádorových onemocnění, jsou dány a těžko je ovlivníme - rodová (genetická) zátěž, různá onemocnění snižující odolnost vůči nádorům a věk. Dalšími, částečně ovlivnitelnými faktory, jsou chemické látky v životním a pracovním prostředí.

Jsou ale i taková rizika, která známe, a kterým se můžeme relativně snadno vyhnout. Mezi ně patří především kouření, nevhodná strava a nedostatek pohybu.

Co dělat pro to, abychom riziko onemocnění maximálně snížili? A to snad stojí za trochu uvažování o skladbě jídelníčku.

NÁDORY TLUSTÉHO STŘEVA A KONEČNÍKU

Naše republika již mnoho let obhajuje smutné prvenství v jejich výskytu a nových pacientů je rok od roku více. Ročně nově onemocní přes 6000 lidí. Častěji onemocní muži.

Zdravotní rizika vzniku onemocnění
Ochrana

Významnou ochrannou složkou je nestravitelná složka potravy, vláknina, která chrání střevní stěnu před rakovinotvornými látkami. Důležité pro ochranu jsou vitamíny C a E.

Aby byl těchto ochranných součástí potrav dostatek, je nutno jíst hodně zeleniny a ovoce. Doporučuje se zejména zelí, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule. i houby (mimo žampionů) jsou vhodné. Jablka obsahují další ochranou látku, pektin. Významný je i dostatečný příjem luštěnin a celozrného pečiva.

Pro prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku jsou významné i jiné látky:
Vápník, lecithin, cholin, methionin, cystein, fosfolipidy.

Velmi důležitou součástí ochrany je dostatek pohybu.

Rizika výživy
Jiná rizika